čtvrtek 18. února 2016

Jak úspěšně založit první akvárium

Jak úspěšně založit první akvárium
Návod pro naprosté laiky

Nikdy jste akvárium neměli a rádi byste si je pořídili? Sestavila jsem pro vás přehledný a jednoduchý návod, s kterým uspějete hned na první dobrou.

V první řadě je třeba si uvědomit, že akvárium není jen nádoba napuštěná vodou, v které plavou rybky. Nebojte, nebudu Vás zatěžovat detaily akvaristické chemie, ale ráda bych, abyste si uvědomili, že celá nádrž je takový živý organismus, který nějak roste, vyvíjí se a reaguje na změny. Abyste byli schopni tento organismus správně oživit a udržet ve zdraví, dodržte následující rady a vyhnete se tak „nemocem“ a „smrti“ vašeho nového mazlíčka. Ano, chápejte prosím jako vašeho mazlíčka celou tu průhlednou věc s životem uvnitř.

Co je třeba koupit?

1.       NÁDRŽ
Pokud neplánujete chovat pouze krevetky, minimální objem nádrže zvolte alespoň 20 litrů. Za ideální velikost pro začátečníky se však považuje 50-60 litrů. Ušetříte si tím mnohé starosti, věřte mi. Velikost nádrže by se dala směle přirovnat k velikosti dětí, čím je dítě větší a starší, tím méně škody můžete stejnou chybou napáchat. Vzhledem k praktičnosti volte nádrže hranaté, dá se tam dobře připevnit technika. Výběr materiálu (sklo/plast) nechám na vašem vkusu.

2.       FILTR A BAKTERIE
Aby vaše akvárko dobře chemicky fungovalo, je třeba pořídit přiměřený filtr. Filtry můžeme rozdělit na vnitřní a vnější. Pro naše menší akvárium bude stačit filtr vnitřní. Vybírat můžete z variant: vnitřní ponorný filtr, čerpací hlava – k té se dokupuje kostka akvaristického molitanu, tzv. bublifuk, což není nic jiného než trubka s molitanem, do kterého vede hadička od kompresoru.
Ve filtru žijí bakterie, které pomáhají akváriu žít. Jak je do molitanu dodat? Buď kupte již připravené bakterie a nalijte je do vody (např. Sera Bio Nitrivec), nebo požádejte jiného akvaristu, aby Vám do akvária vymáchal svoji zaběhlou filtrační hmotu.

3.       SVĚTLO
Osvětlení volte tak, aby dostatečně osvítilo celou plochu akvária. Podotýkám, nesvítíme kvůli rybám, ale kvůli rostlinám. Když se daří rostlinám, prosperuje akvárium (speciality jako cichlidy neuvažuji). Na výběr jsou světla zářivková, úsporná LED, mohou být buď zabudovaná v akvarijním krytu a nebo se připevňují na akvárium. Na menší nádrže můžete použít třeba stolní lampičku, ale tady je třeba zajistit, aby se k ní nedostala voda a nespadla nám do akvária! Ke světlu je dobré dokoupit spínací zásuvkové hodiny.

4.       TESTY VODY
Doporučuji koupit minimálně test pH a NO2. Dobrou zkušenost mám se Sera testy, taktéž dobrou a levnější variantou jsou testy firmy Aquar. Firma Tetra bude mít jistě také kvalitní produkty, i když s nimi přímo zkušenost nemám.

5.       TOPÍTKO
Topítko doporučuji jednak pro případ nemoci ryb, kdy je potřeba teplotu zvyšovat, tak k udržení teploty potřebné pro Vámi chovaný druh. Volte typy s termostatem, ideálně se stupnicí až 32 stupňů.

6.       KRYCÍ SKLO
Krycí sklo může být nahrazeno krytem akvária. Vřele doporučuji pořídit. Pro některé typy ryb (labyrintky)  je v případě rozdílné teploty vody a vzduchu nutností,  zabrání také chovaným živočichům v opuštění akvária, které většinou končí smrtí daného jedince.

Co do nádrže?


1.       DNO + STARÉ DNO
Jako dno, do kterého budete sázet rostliny, zvolte písek o hrubosti 2 – 4 mm – ta vyhovuje většině rostlin. Vyhněte se bílému písku, naopak vhodný je černý, hnědý atd. Přidržte se přírodních barev. V černobílé drti bývají kamínky s obsahem vápence, což nemusí vyhovovat některým rostlinám. Písku pořiďte tolik, aby po jeho nasypání dosahoval 4-5 cm - to je pro menší nádrž dostatečná výška.
Aby se rostliny úspěšně chytly, doporučuji koupit tzv. staré dno. Jedná se o obohacený substrát, který se dává pod písek a poskytuje výživu kořenícím rostlinám, pro které zatím není v akvarijním dně dostatek živin. Použít můžete např. Dennerle Deponit mix, nebo místo toho pod každou rostlinku při sázení vložit k tomu určenou tabletu (dělá je např. Tetra nebo Dajanapet), případně použít místo tablety kuličku Bivoj. U tablet či kuliček se může stát, že při odkalování či vlivem šneků nezůstanou v substrátu, a tudíž se pro rostliny stanou nevyužitelnými a budou se uvolňovat do akvarijní vody. Z těchto důvodů osobně raději volím "staré dno" o menší hrubosti, než jakou má krycí písek.

2.       ROSTLINY
Podle rozměrů akvária vyberte vhodné živé rostliny. Atlas na https://rybicky.net/atlasrostlin/hledat/  Vám v tom může pomoci.
Zpočátku vybírejte rostliny o nižší náročnosti, předejdete tak tomu, že o rostlinu přijdete. Vhodní jsou zástupci rodů echinodous, cryptocoryne, hygrophila, dále plovoucí rostliny (limnobium, pistia), mechy aj.
Podotýkám, že aby akvárium fungovalo, je třeba mít rostliny živé a v dostatečném množství, plastové rostliny nemají metabolický obrat. Jejich instalaci také nedoporučuji v nádrži se závojnatými rybami, potrhají si o ně ploutve. Za dostatečné množství považuji pokrytí dna z 1/3 rostlinami.

3.       DEKORACE
Dekoracemi rozumíme předměty vkládané do akvária kvůli estetickému účinku, mohou posloužit také jako úkryt, či k přichycení v substrátu nekořenících rostlin (anubias,mechy).
Podle původu je dělíme na přírodní (kořeny, větve, kameny) nebo umělé (plastové hrady aj.). Oboje se dá koupit v akvaristice, přírodniny lze samozřejmě nasbírat i  venku, ale tady doporučuji jejich důkladnou očistu, abyste si do akvária nezanesli např. parazita. I v obchodě koupené kořeny je někdy doporučováno vyvařit. Dbejte na to, aby dekorace byla bezpečná a ryby se o ni nemohly poranit. U plastů pozor na neakvaristické dekorace, mohou ve vodě uvolňovat nežádoucí látky. Rovněž nedoporučuji pořizovat dekorace mořského původu.

4.       OBYVATELÉ AKVÁRIA
Konečně jsme se dostali k výběru obyvatel. Takže pár zásad:
·         Prostudujte si nároky ryb či bezobratlých jak na prostor, tak na počet jedinců ve skupině a respektujte je. Že se do nádrže daný tvor fyzicky vejde, neznamená, že tam bude spokojený. Vy také nežijete ve výtahu.
·         Zpočátku začněte s méně náročnými rybkami, prostředí je v mladém akváriu nestabilní a choulostivější ryby by nemusely skokové změny parametrů přežít.
·         Akvárium je potřeba navyknout na počet ryb postupně, nelze hned osadit plně, dochází pak k otravám a úhynu.

Za ideální rybky pro začátečníky považuji paví očka, tři jedinci mohou být v akváriu o 20 litrech. Jsou to krásné, barevné a vitální rybky, v akváriu díky nim bude vždy živo.
V případě, že dodržíte litráž, techniku, budete mít husté osazení rostlinami a hlavně přítomnost plovoucích rostlin, lze doporučit i samce betty splendens.
Ze šneků do dna doporučuji piskořky. Pomůžou zlikvidovat, co ryby nesnědly, prorývají dno, likvidují zetlelé listy rostlin.


Vlastní naplnění nádrže


Vymyté akvárium umístěte na skříňku či podstavec, který hmotnost akvária spolehlivě udrží a nedojde k prohýbání desky váhou nádrže, akvárium by mohlo prasknout. Pod celou plochu akvária dejte podložku – používá se např. polystyrenová deska, karimatka, mirelon.

Celou plochu dna pokryjte „starým dnem“, potom navrstvěte propraný písek. Písek byste měli propírat tak dlouho, dokud z něj neteče už jen čistá voda.

Umístěte dozadu ke stěně filtr a topítko. Obojí musí být po naplnění vodou plně ponořeno.

 Rozmyslete si, kam umístíte jednotlivé rostliny. Ty vyndejte z košíčků, zbavte je vaty a na daném místě je zasaďte. Pokud nepoužíváte „staré dno“, tak při sázení rostlinky pod ni dejte tabletu/kuličku s výživou.

Dekoraci můžete umístit buď až nyní, nebo ještě před sázením rostlin, záleží na typu dekorace.

Na písek položte malý plochý talířek a začněte akvárium pomalu napouštět hadicí. Proud z hadice směřujte na plochu talířku, ať nezvíříte písek. Použijte pokud možno odstátou vodu  pokojové teploty.

Po naplnění akvária vodou zapněte filtr a topítko, aplikujte bakterie a nastavte osvětlení. Sviťte cca 10 hodin denně.

Denně vhoďte pár granulek (opravdu jen pár) rybího žrádla do akvária, aby bakterie měly z čeho žít a množily se. Ideální by bylo pořídit do dna pár piskořek, případně u větších nádrží lze doporučit velmi malé množství ryb (3 paví očka - samce). Živočichové zlikvidují žrádlo a z dusíku z jejich výkalů budou růst potřebné bakterie.

Měřte pravidelně NO2 (je pro obyvatele akvária jedovaté), skromně krmte, dejte nádrži čas se přizpůsobit novým podmínkám. Sledujte chování šneků a ryb, zda nevykazují známky otravy (apatie, potíže s plaváním, úhyn). Až se vám rozrostou rostlinky a budete pravidelně měřit nulové NO2, můžete pořídit další rybky.

Ještě na závěr mi dovolte pár slov k méně trpělivým.


Ryby a bezobratlí jsou živí tvorové. Vím, že je lákavé mít hned plné akvárium zajímavých obyvatel, ale myslím, že si tito živočichové nezaslouží platit za naši netrpělivost svým životem. Proto s ohledem a s úctou k našim svěřencům se jim snažte zajistit optimální podmínky a nepospíchejte na ně. Oni Vás pak odmění spokojeným životem, přirozeným chováním a nádhernou podívanou.


Žádné komentáře:

Okomentovat