čtvrtek 29. prosince 2016

Akvárium pro bettu splendens v otázkách a odpovědích


Tento článek je určen začínajícím chovatelům těchto krásných rybek, kteří mají svoje ryby rádi, kteří jim chtějí poskytnout příznivé a nezávadné prostředí pro život a kteří si nechtějí na úkor tohoto nádherného živého tvora plnit pouze svoji estetickou představu, ale záleží jim i na kvalitě života jejich svěřence.


1. Jak velikou potřebuje bojovnice nádrž?

Obecná akvaristická poučka praví, že na 1 cm ryby by měl připadnout 1 litr volné akvarijní vody. Betta je rybka, která dorůstá až 9 cm, v nádrži by tedy mělo být 9 litrů volné vody + objem, který zabere technika, rostliny, písek. To jsme zhruba na 15 litrech jako na naprostém minimu.

V takto malých a menších objemech je velmi těžké až nemožné pro začátečníka nastolit biologickou rovnováhu, aby akvarijní voda byla pro rybku nezávadná a neničila jí zdraví, či ji dokonce neotrávila. Stejně tak se do těchto objemů hůře shání jak potřebná technika, tak i drobnější rostliny.

Pro jednu bettu bych doporučila alespoň nádobu o objemu 20 litrů, pokud uvažujete o koupi dalších rybek, přidejte na objemu. Betty žijí v mělkých vodách, ale o veliké rozloze, ideální tedy bude, když akvárium bude spíše podlouhlé s nižším sloupcem vody.


2. Něco o technice.


2.1. Potřebuje betta vzduchování?

Betta žije ve své domovině ve velmi teplých vodách, které jsou chudé na kyslík. Proto se u ní vyvinul tzv. labyrint, díky kterému je schopna si přidechnutím z hladiny pomoci. Proto není pro betty vzduchování ani v tropických vedrech nutné.

2.2. Potřebuje betta filtraci?

Betta je náročná na čistotu vody, aby byla voda nezávadná, je zapotřebí, aby se odbourávaly dusíkaté látky. To mají na starosti jednak rostliny a pak i nitrifikační bakterie, jejichž domovem je filtr. Pokud máme málo rostlin nebo malý objem, který se snadno chemicky znečistí, je filtrace naprosto nezbytná. Filtr by měl být úměrně veliký a neměl by tvořit silný proud.

2.3. Je třeba topítko?

Minimální teplota akvarijní vody by neměla klesnout pod 24 stupňů Celsia, optimum by pro bettu bylo okolo 26 stupňů.  Protože málokdo z nás má doma takové teplo, vyhříváme vodu této teplomilné rybě pomocí akvarijního topítka. Při užití topítka je ale nezbytné mít akvárium opatřené krytem nebo krycím sklem. Jak bylo již výše zmíněno, betta přidechuje z hladiny, rozdíl teplot voda/vzduch nad hladinou by neměl přesáhnout 2-3 stupně. Pak je bojovnice ohrožena nastydnutím labyrintu.

2.4. Jaké použít osvětlení?

Světlo je nejvíce důležité pro rostliny, protože pokud ty rostou, akvárium žije, odbourává dusíkaté látky a činí vodu nezávadnou a pro ryby vhodnou. Svítíme tedy kvůli rostlinám a jim především bychom měli parametry světla přizpůsobit.

3. Jsou potřeba rostliny?

Jednoznačně ano! Akvárium pro bettu by mělo být rostlinami přímo zaplaveno. Pokud dáte této rybě na výběr, nikdy si nelehne na dno, ale vždy se položí pod hladinu do rostlin, aby se nemusela namáhat vyplaváváním k hladině pro každé nadechnutí. Ideální jsou rostliny vzplývavé (např. ceratopteris siliquosa), dále pak plovoucí (třeba pistia). Vhodné je i přidat rostliny, které koření ve dně, to potom nezahnívá.

Plastové rostliny jsou naopak nevhodné – nemají metabolický obrat a nejedna betta se o ně poranila.

Funkce rostlin je v menších nádržích důležitá nejen pro pohodu rybky, ale i pro svou schopnost, jak bylo již výše zmíněno, zpracovávat dusíkaté látky. Samostatný článek najdete zde.

4. Mohu mít více bett pohromadě?

Betta znamená bojovnice, je to rybka agresivní vůči svému vlastnímu druhu. V Asii je tato jejich nesnášenlivost využívána v zápasech, kdy se do jedné nádrže vhodí dva samci, aby změřili síly. Zápas končí smrtí poraženého.  Z tohoto důvodu chováme jen jednoho samce. Občas bývají agresivní i samičky -  jak mezi sebou, tak některá zvládne potrhat a zranit i samečka. Nádrž by proto měla být hodně zarostlá s možností úkrytu, aby se podřízený mohl agresorovi ztratit z očí a nežil celou dobu ve stresu, nebo aby nebyl zraněn až usmrcen. V menších nádržích chováme 1 samce a 2-3 samice, aby se agresivita trochu roztříštila. Pro tuto skupinu volíme nádrž od objemu cca 50 litrů.

5. Je možný chov betty ve společenském akváriu?

Bojovnici lze chovat i s některými dalšími druhy ryb, ne všechny jsou ale vhodné. Měly by mít podobné nároky na složení a teplotu vody, na životní prostor a měly by se snést (neútočit na sebe).

Osobně mám jen zkušenost s chovem betty v kombinaci s pavími očky a krevetami. Při zarostlé nádrži jsem nezaznamenala šarvátky, občas samec posvačil nějaké neopatrné mládě pavího oka, ale to byl záměr, aby se jejich populace držela v rozumných mezích.

6. Jaké koupit krmení?

V krmení je vhodná pestrost, rozhodně nevystačíme pouze rostlinným krmením, betta potřebuje i masitou složku. Pro bojovnice existuje spousta speciálních granulek, ale já sama mám dobrou zkušenost i s krmivy nespeciálními jako je SAK, Tetra rubin granule, z mraženého jsem dávala KOMBO-4 a kdysi i živý grindal.

7. Je nutné do vody přidávat prostředky, které upravují vodu?

Jestliže akvárium funguje a nemáme extrémně náročné rostliny, vystačíme pouze s přidáváním hnojiva (třeba jen mikroprvků). Pokud není voda příliš tvrdá či naopak měkká, nepřidávala bych nic dalšího. Betta snáší poměrně široké rozmezí tvrdosti i pH. Při extrémnějších hodnotách akvarijní vody je třeba je probrat se zkušeným akvaristou a provést příslušná opatření k jejich korekci. Řešení by mělo být dlouhodobé, aby byly parametry vody stabilní.  Časté změny chemických vlastností vody (např. denní užívání tekutých ovlivňovačů pH) ryby vysiluje a činí je náchylnějšími k chorobám.

Odstraňovače chloru, které jsou často k akváriím dodávány, nemají valného významu, stačí nechat vodu odstát a výsledek je stejný.

Někdo dodává do akvária rašelinové výluhy, mandlovníkové listy, olšové šištičky. Zde je třeba dbát na dávkování, rašelinový výluh může v nadměrném množství způsobit přílišný pokles pH. Toto je naopak žádoucí u tvrdých vod s vyšším pH, kdy se pH hodnota tímto optimalizuje. V každém případě bych si před takovým chemickým pokusem jednak vše proměřila a následně se poradila s někým zkušeným.

8. Potřebuje betta úkryt?

Jak bylo zmíněno v předešlém textu, betta dává přednost rostlinám a pobytu pod hladinou, z toho důvodu není třeba pro ni pořizovat na dno jakékoliv domečky a přístřešky. Ideálním úkrytem je prostá spleť rostlin.

9. Vadí bettě zrcátko?

Nejeden chovatel si všiml reakce bojovníka na soka v zrcátku. Osobně proti občasnému použití zrcátka nic nemám, nemělo by být ale součástí nádrže stále, jde o zbytečný stres. Podobně se samec natřásá, když „svádí“ samičku, což je také zajímavá podívaná.

10. Jak poznám, že je betta nemocná?

Jednoduše tak, že vypadá nebo se chová jinak než obvykle. Plave nekoordinovaně nebo s obtížemi, na jejím těle se objevují změny (zježení šupin, různé výrůstky, tečky, vatové chomáčky, změny barvy…), přestává žrát, rozpadají se jí ploutve apod.

Je důležité si uvědomit, že často je prvopočátkem spíš chyba v chovu (zatížená voda, nastydnutí labyrintu), vyložení patogeni jsou méně častí, i když se samozřejmě vyskytují. Má smysl léčit rybu jen v nezávadném prostředí, které ji dále neoslabuje.

Zde je odkaz na výbornou brožurku rybích neduhů: http://discus.sk/download/Zdrave-ryby-v-akvariu.pdf

 


11. Jak přesně založit akvárium?

Detailní popis je v tomto článku.



Snad se mi podařilo uspokojivě zodpovědět základní otázky každého začínajícího chovatele bojovnice pestré.
Přeji vám mnoho úspěchů a radosti z chovu této osobité a půvabné rybky.
Snow.


Žádné komentáře:

Okomentovat